Enda et avsnitt...

torsdag, januar 27, 2005

Noen gamle tanker..

Jeg fant en gammel greie på dataen, og tror jeg er så frekk at jeg limer denne også inn i bloggen. Kanskje det er lett å se jeg er noe overfladisk for tre år siden når jeg skrev dette, men samtidig begeistret og troende. (Og også en smule påvirket av Tryggheim)

Andakt, skrevet 24.11.01

Jeg hørte engang en på en evangelist som hadde fartet rundt i Kina en stund. Der hadde han snappet opp en historie som sammenlignet Kon-Fu-Tse (kinesisk vismann og tenker) med Jesus. Det handlet om en som hadde vært så uheldig å falle ned i en gjørmegrav og var stadig synkende, og ville omkomme om ikke noen reddet ham. Da kom først Kon-Fu-Tse forbi, han stod oppfor graven og begynte å snakke til mannen. Og han forklarte mannen dypt og grundig på hvorfor han hadde havnet i denne graven, og ga ham en masse råd på hvordan han skulle holde seg i live lengst mulig. Så gikk han videre. Så kom Jesus forbi, og han spurte om mannen trengte hjelp, da mannen svarte ja, hoppet han umiddelbart uti til ham. Deretter for han under mannen og dyttet ham opp på land mens han selv sank og døde.

Dette er det jeg vil kalle en klisjé – en historie som forteller om hvordan Jesus redder mennesker. Men det er noen få ting jeg legger merke til – du får et valg – vil du ha hjelp eller ikke. Det er mulig å prøve å redde seg på egenhånd, men vil det lykkes, neppe, men det er ikke så mange som ser det. Jesus setter ingen krav for å gi denne hjelpen – han sier ikke du må be og lese i bibelen – så skal jeg redde deg. Kon-Fu-Tse er mer som verden er i dag – vi har mange løsninger på allslags problemer – og når det gjelder livet etter døden – kan vi tro hva vi vil om hva som skjer når vi dør. I mange religioner må du gjøre både det ene og det andre for å bli frelst, reddet – faste, bønn, husalter, pilegrimsreise, trosbekjennelser, ofring, å leve i sølibat eller fattigdom, pine seg selv, dø på slagmarken osv. Jeg kunne hatt en lang liste over ting du måtte gjort både som muslim og buddhist for å bli frelst. Men Jesus er den eneste som gjør det uten betingelser, ingen krav.

En annen ting jeg legger merke til var at Jesus ofret seg for å redde mannen. Ut fra bibelen vet vi at han gjorde det av ren kjærlighet, men hvis jeg var så glad i en person, ville ikke jeg gjort det samme? Om jeg visste at jeg kunne redde mange mennesker fra å gå under, hadde ikke jeg også gått på korset? Det er ingenting ekstra med det – bare en fantastisk historie. Men så kommer det fantastiske – Jesus stod opp igjen fra de døde. Uten det ville forsøket med å redde menneskene vært forgjeves. Men døden kunne ikke holde på Jesus fordi han hadde ikke gjort noe galt for å havne i gjørmegraven – dermed åpnet han veien inn til himmelen igjen.

Så kommer det en ting – for å bli reddet – må vi vite hva vi skal bli reddet fra og hvorfor og hvor vi skal bli reddet til. Vi må erkjenne at vi er i en gjørmegrav – dvs vi må erkjenne at vi gjør eller har gjort noe galt imot Gud. Her er det noen som alltid reagerer; ”alltid må de kristne snakke om synd”. Vel, jeg kan dessverre ikke pynte på det. I begynnelsen ble det skapt to mennesker, Adam og Eva, og de fikk bo på den mest fantastiske plass, uten sorg og misnøye og i fred med dyrene, kalt Edens Hage, eller Paradis, der Gud ga dem mat og kjærlighet, et virkelig paradis. Men det var en svakhet – en falt engel – djevelen – sneik seg inn i hagen og fristet menneskene til gå mot det Gud hadde sagt – de åt av et eple og fikk kjennskap til det onde i verden. Gud er hellig, dvs han kan ikke leve i nærheten av synd, og ble nødt til å kaste menneskene ut av hagen. Ikke fordi han hadde lyst, men fordi menneskene ikke kunne leve med ham lenger. Menneskene måtte for første gang finne mat selv, og de begynte også å gjøre galne ting. Dette har fortsatt til den dag i dag. Oki – vi vil bli reddet fra det galne vi gjør. Hvorfor? Fordi bibelen sier noe om at vi skal få vende tilbake til denne hagen, dette paradis. I begynnelsen av bibelen står det at Gud skapte himmel og jord, og i slutten av bibelen står det at Gud skal skape en ny himmel og en ny jord. Og atter en gang kan vi få leve med ham, uten sorg og misnøye, og dessuten med Gud – og det faktisk for alltid.

Hva skjer om vi ikke havner tilbake i hagen? I slutten skal dommedag komme og Gud skal dømme menneskene etter deres synder og de skal sendes til evig fortapelse om de har begått så mye som en. Evig fortapelse er også kalt Helvete, men jeg liker ikke det ordet. Bibelen beskriver den plassen som en plass der Gud ikke er, altså under Guds vrede. Og hvis Gud står for det gode; kjærlighet, glede, trøst, omsorg, humor osv, så må den andre plassen være en plass uten disse tingene. Bare vondt og i all evighet. Men Gud er for glad i menneskene til at de skulle havne på en så vond plass – derfor sendte han Jesus for å redde menneskene, men du er nødt til å tro på det.

Som jeg begynte; du må erkjenne at du gjør eller har gjort noe galt imot Gud. En liten løgn på et helt liv, og du vil ikke få komme inn i himmelen. Dessuten må du møte Jesus og si ja til hans redningsplan. Det kan virke helt tåpelig – og du kan tvile på om planen hans virker, men det er som vaskepulver, uansett kor sterkt du tror det virker eller kor mye du tviler på at det ikke virker – bare du bruker det - så virker det likt uansett. Så bare du innrømmer at Jesus kan redde deg og du er obs på hva han skal redde deg fra så er du reddet – dermed kan du tro så sterkt du vil eller tvile så mye du vil – du er reddet uansett. Men troen må ha en retning – mot Jesus.

Hva skal eg da tro på? I bibelen står det at om du bekjenne at Jesus er Herre, og tror at han døde for deg og stod opp igjen skal du bli reddet. Dette er både den lette og den vanskelige delen. Fordi; Hvordan vet jeg om jeg tror? Det er og blir en sak mellom deg og Gud – men det er som å bli kjent med en ny kamerat, og vite at det er en der for deg, en som har gitt sitt liv for at du skal få leve.

Konklusjonen er at Jesus er gratis. Men så kommer det vanskelige i kristendommen: Jesus koster alt. Det er som et ekteskap; når du skal gifte deg med ditt livs kjærlighet, setter dere ikke opp en liste over alt som må til for at vi skal gifte oss. Han må vaske bilen hver måned, støvsuge hver fredag, snakke om problemer, mens Hun må ta økonomien, oppvasken 2 ganger i uka osv. Nei det er ikke sånn, ekteskapet er kun pga kjærlighet, ingen krav. Slik er det også med Jesus, han stiller ingen krav for å redde deg. Men i ekteskapet er det mange forventninger, fordi han forventer kanskje at hun skal ta oppvasken, og hun forventer at han skal snakke om problemer osv. Slik er det også som kristen, Jesus forventer faktisk at vi blir kjent med ham, at vi ber til ham, leser i bibelen, gjør færre galne ting, forteller andre om ham osv. Men det er ingen krav, bare forventninger. Og Jesus er ingen diktator som Herre, men han har levd et liv som menneske og vet om feller og farer og ønsker å advare deg. Og dermed kan det føles som et forventningspress av og til, at det er ting i livet som du føler ”du ikke får lov til, og ting du må gjøre”, men det er kun for å skåne deg for djevelens feller og snarer. Dessuten vil Gud forberede oss på evigheten, et evig liv i kjærlighet, og ønsker å fylle oss med sin kjærlighet fra den dagen du velger å følge ham. Men samtidig som du får en ny Herre over livet ditt, får du også en bror. En bror som er et forbilde og en rådgiver, men som også vil hjelpe til med tunge ting, og lytte på deg om du vil dele problemer og gleder med noen. Også en bror du kan bli sint på om du er frustrert. En bror som tilgir deg dine feiltrinn og ønsker å vise deg hvordan du kan unngå dem. En bror som oppfordrer til å leve et ærlig liv, som deg selv. Jesus ønsker ikke å tråkke på deg, eller misbruke livet ditt, han vil ikke trenge seg på, men han vil gjerne bli en del av livet ditt, og fylle deg. Kan han stille forventninger til deg, kan også du stille forventninger til ham, og du kan spør ham om å hjelpe til i livet, gi deg gleder, og velsigne deg og gi deg gode ting. Du kan stille forventninger om at han skal være der for deg og bære deg der det blir for vanskelig å gå selv.

Han vil fylle deg med den Hellige Ånd som er som en lykt i livet – som lyser opp veien og hjelper deg fram. Husk at et ekteskap med Jesus er et ekteskap der han aldri vil svikte og aldri vil skilles fra deg. Jeg sier ikke at livet er enklere med Jesus, men jeg kan love deg et evig godt liv og venn som vil gråte og le med deg. Gud har en plan med ditt liv, han ønsker å være der for deg og bruke deg. Gud skapte deg, og elsker deg fordi du ble et så bra skaperverk som du ble, og hvem vet vel bedre hva som er godt for deg og hva du kan gjøre enn han som skapte deg.

Det er kun en måte å finne ut om en sjokolade smaker godt eller ikke og det er å smake på den. Du vet ikke hva det er å være kristen før du har prøvd det – og husk det er bedre å tro og ta feil enn å ikke tro og så ta feil.

Til Guds Ære”